12. Wat als mild ouderschap precies bij ons 'niet werkt'... ?

Ik ben zowel als mama en kindercoach een fan van mild ouderschap. Boeken heb ik gelezen, lezingen gevolgd, etc. .... .

Na mijn onderdompeling in de overload aan informatie over het ouderschap, ging ik vol goede moed aan de slag.

Perfectioniste die ik was, en nog steeds ben, verwacht ik dan ook in 1, 2, 3 een 360° ommezwaai van mijn gezin.

Niet dat we nog niet mild waren voor elkaar maar ik durfde al wel eens snel uit mijn sloffen te schieten. We probeerden de trucjes zoals 'een time-out', ' aan tafel blijven zitten', etc....

Maar dat leek al snel een enorme uitdaging voor onze kinderen. Dus ja, vandaar dachten we, we proberen mild te zijn. En zoals de theorie het ook voorschrijft, mits het stellen en afbakenen van duidelijke grenzen.

Helaas zijn wij niet zo goed in consequent zijn en het opleggen van duidelijke grenzen omdat we het soms zelf heel moeilijk vinden om onze grenzen aan te voelen.

Daarnaast gingen we dan ook aan de slag met onvoorwaardelijk ouderschap. Wat ook erg mooi is! Maar je vervalt zo snel in ' als je dat niet.... dan ....'.

De 1ne dag ging dat al eens beter dan de anderen.

Met na een tijdje een gevoel van falen als uitkomst. Elke moderne techniek die we probeerden, leek voor ons gezin niet te werken.

We besloten wat meer tijd te nemen en wat meer te gaan vertrouwen op ons gevoel in plaats van boeken vol theorie.

Zo kwamen we ten slotte ook dichter bij 'wat voor ons als gezin belangrijk is'.

En al snel kwamen we tot onze eigen 'theorie".

De 'theorie" die zegt dat het ouderschap niet 'zwart' of 'wit' is. Maar net een mix van mild ouderschap, onvoorwaardelijk ouderschap alsook een aanvoelen wat jouw kind op dat ogenblik nodig heeft.

Elk kind is ook anders en uniek.

Dus mijn advies als kindercoach maar vooral ook als ouder: verlies je zeker en vast niet in 1 bepaalde stijl van het ouderschap. Maar ga mixen en matchen naar wat werkt voor jullie gezin. Laat je niet overrompelen tot je het gevoel krijgt dat je precies niets nog goed doet.

Maar zet jezelf en je partner in je eigen kracht en voel wat voor jullie als 'goed' voelt met oog voor de noden en geluk van je kind.

Een dosis humor en de dingen luchtig opnemen zonder er soms al te zwaar aan te tillen, maken het voor jou als ouder(s) net iets meer draaglijk.

En laat rust, liefde, veiligheid, warmte en genegenheid de leidraad zijn zonder al te veel getier, drukte en al zeker geen geweld!

 

November 2021, Annelies Hiel.