7. Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens.

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens' werd vroeger spreekwoordelijk gezegd om aan te geven dat het nergens zo goed is als thuis.

Nu moet ik toegeven dat ik, sinds het ouderschap, dit prachtige spreekwoord anders ben gaan interpreteren.

Want het klokje bij ons thuis kan nogal eens in 'overdrive' gaan. Dan swingen de wijzers de pan uit.

Dat vertaalt zich dan in ' allé doe nu voort, we gaan weer te laat op school zijn'. Of ' ja, het is nu écht bedtijd want (ow sh*t) het is al zo laat en mama was de tijd uit het oog verloren.

Maar ook: "Waarom vliegt die tijd toch ook zo snel!? Daarnet zaten jullie nog in de wipper en nu lopen jullie hier al rond met nagellak van de Rode duivels op jullie handjes".

Om nog maar te zwijgen van het ongelooflijke effect dat die tikkende tijdbom op mezelf heeft.

Van zodra ik voel dat ik geen vat meer heb op de tijd, geraak ik de pedalen kwijt.

En op minder goede dagen ( dan bedoel ik weinig slaap, dagen dat ik minder dicht bij mezelf sta) geraak ik hierdoor volledig uit balans en verander ik soms wel eens in een 'monstermoeder'.

Versta me goed, geen drama's hoor. Maar dan geraakt mijn geduld gewoon sneller op.

Nu ik me hier meer en meer bewust van ben geworden, heb ik ook de keuze gemaakt om in de mate van het mogelijke die tijdsdruk en stress uit mijn leven te bannen.

Niet dat ik aan mijn kinderen niet wil meegeven dat ze moeten voort maken als ze ergens op tijd willen komen. Maar om te vermijden dat ' monstermoeder' weer naar boven komt. Want dat geeft voor mezelf zo'n onprettig gevoel, dat gevoel van geen grip hebben op de situatie, jezelf er in verliezen en helemaal uit je lood worden geslagen, dat hoeft voor mij niet meer.

Voor sommigen onder ons is dit waarschijnlijk heel herkenbaar. Maar voor anderen totaal niet.

In mijn volgende blog leg ik jullie daarom graag wat meer uit over 'hoog-sensitief ouderschap''. Niet dat ik hou van labeltjes kleven of gooien met allerhande (misschien wel hippe) termen van tegenwoordig. Maar in de eerste plaats omdat het er voor gezorgd heeft dat ik mezelf als ouder beter ben gaan begrijpen.

 

To be continued....

 

Juni 2021, Annelies Hiel